Posts
نگاهی به مفهوم «اتمسفر» در نقاشی‌های یک هنرمند

نگاهی به مفهوم «اتمسفر» در نقاشی‌های یک هنرمند

نمایشگاه نقاشی‌ , محمد اعظم‌زاده , گالری شیرین
یک هنرمند مجموعه‌ای از نقاشی‌هایش را که با نگاهی به نظریه «اتمسفر» خلق شده‌اند، به‌نمایش می‌گذارد.

محمد اعظم‌زاده درباره‌ی برپایی نمایشگاه آثارش با عنوان «ذرات نور» اظهار کرد: حدود ۱۵ تا ۲۰ تابلوی نقاشی از آثار من در این نمایشگاه روی دیوار گالری «شیرین» می‌رود. تکنیک این آثار رنگ روغن است و ابعادی حدود یک متر در یک متر دارند.

او همچنین در متن معرفی نمایشگاهش آورده است: «پرتوهای رنگی (ذرات نور) در فضای دوبعدی قابلیت اثرگذاری دارند. نقطه‌های رنگی در همجواری با یکدیگر آرامش‌بخش و لطیف‌اند و مفهوم خلأ (که البته هیچ‌گاه تحقق صوری و خارجی ندارند) را معنا می‌بخشند و فضای احساسی و فراحسی (اتمسفر) می‌سازند. نقطه‌های رنگی (ذرات نور) برخاسته از لحظه‌های لطیف آدمی است که دایره هستی را تداعی می‌سازد، دایره‌های که به غایت کوچک شده‌اند و هر لحظه متولد می‌شوند.

مبانی نظری در آثار ارائه‌شده در این نمایشگاه مبتنی بر نظریه «اتمسفر» گرنوت بومه است که در سال ۱۹۹۵ مفهوم اتمسفر را طرح کرد. وی معتقد است که مفهوم فضا بر شناخت حسی استوار است. به اعتقاد او، اتمسفر یک دریافت بی‌واسطه و مستقیم از ادراک فیزیکی است و از طریق احساس و درک عاطفی شکل می‌گیرد. این گفتمان زیبایی‌شناسانه جدید که او طرح کرده یک تئوری جامع از ادراک است که به فضای بصری معنا می‌بخشد.

در تصاویر بصری این نمایشگاه، مفهوم اتمسفر در قالب نقطه‌های رنگی (ذرات نور) در یک فضای فراحسی (ماورایی) معنا یافته‌اند، چراکه مفهوم اتمسفر در هنر شرق مبتنی بر شناخت فراحسی بوده و امری فرازمانی و فرامکانی است. طراحی و نقاشی از منظر هنر غرب در قیاس با هنر شرق یک گفتمان فیزیکی است حتی اغلب گفتمان‌های زبانی و ارتباطی در هنر معاصر یک تجربه از کیفیت احساسی، لحظه‌ای و زودگذر است، حال آن‌که هنر شرق مفهوم اتمسفر را در باغ ذن، معابد هندی، نگارگری و باغ ایرانی (در قالب گفتمان ارتباطی) قرن‌هاست که تجربه کرده است.»

اعظم‌زاده مدرک دکتری در رشته پژوهش هنر دارد و عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران است. از آثار این هنرمند تاکنون نمایشگاه‌هایی برگزار شده است. سیر تحول طراحی از طبیعت - ۱۳۹۵ (با همکاری هانیه آزاد و الناز صباغ‌پور)، درخت نمادین در بناهای آیینی مازندران و گیلان - ۱۳۹۴ (با همکاری مریم رحیمی)، طراحی گام به گام (۱۳۸۱) و واژه‌نامه عمومی هنر (۱۳۹۲) از تالیف‌های اعظم‌زاده هستند.

نمایشگاه این هنرمند ۱۹ آذرماه ساعت ۱۶ تا ۲۰ در گالری «شیرین» به نشانی خیابان کریمخان زند، خیابان سنایی، کوچه ۱۳، شماره ۵ گشایش می‌یابد و تا اول دی‌ماه از ساعت ۱۱ تا ۱۹ میزبان علاقه‌مندان خواهد بود. گالری روزهای دوشنبه تعطیل است.

منبع: ایسنا

Insert Comment
* Indicates required field
Comments

No comments